Wijn informatie

Spanje behoort tot de top van de beste wijnleveranciers ter wereld. Het staat bekend om zijn uitgestrekte wijngebieden en bodega's. Het uiteenlopende klimaat zorgt voor een verrassing qua aanbod van vele soorten druivenrassen en wijnsoorten. Spaans-Wijnhuis biedt hét beste van het beste. Witte, rode, rosé en mousserende wijnen zijn allen in het assortiment terug te vinden. Van fris tot fruitig, van zwaar tot aromatische afdronk. Onze wijnexperts hebben voor elk budget een mooie selectie Spaanse wijnen geselecteerd.  


Classificatie

Om de herkomst te garanderen en de kwaliteit te bepalen kent Spanje een officiële classificatiesysteem. Dit is een controlesysteem, met betrekking tot de rijping specificatie. Het systeem waarborgt de kwaliteit van de wijn. Er is onderscheid te maken in tafelwijn en kwaliteitswijn.

Waar op te letten bij de beoordeling van Spaanse wijnen?
Er kan onderscheid gemaakt worden aan de hand van het oogstjaar, streek, druivenras en de stabiele kwaliteit. Daarnaast kan er ook gekeken worden naar de rijpheid.

Welke classificaties zijn er?
De wijnen worden officieel ingedeeld in de volgende (van laag naar hoog) categorieën: 

Tafelwijn

Vino de Mesa*
Dit is een tafelwijn uit Spanje. Op het etiket zijn het oogstjaar en de streek niet genoemd. Op het etiket is enkel het land van herkomst, Spanje te vinden.

Vino Comarcal**
Een Spaanse tafelwijn waarbij het land van herkomst, het oogstjaar en de streek op het etiket terug te vinden zijn.

Vino de la Tierra***
De beste classificatie onder de Spaanse tafelwijnen. De Vino de la Tierra geeft ook de druivenrassen weer op het etiket. Deze wijn is vergelijkbaar met de Franse ' Vin de Pays'.

Kwaliteitswijn
Denominación de Origen (D.O.)***
Dit betreft kwaliteitswijn in regio's die onder controle staan. Er zijn meer dan 65 erkende DO regio's.

Denominación de Origen Calificada (D.O.C.)****
Dit zijn de beste kwaliteitswijnen uit Spanje. Deze D.O.C. 's zijn van geweldige kwaliteit en zijn voorbehouden aan wijnregio's welke al 10 jaar een stabiele, goede kwaliteit waarborgen. La Roija, Priorat en Ribero del Duero zijn wijngebieden met deze classificatie.

Rijpheid aanduiding

Uniek aan Spanje - een rijpheid aanduiding, wat op het etiket terug te vinden is. Hierbij is onderscheid te maken tussen:

Vino Joven
Jonge wijnen die niet gerijpt zijn. Deze wijn kan het best in het oogstjaar worden gedronken. Voor de beste smaaksensatie is te adviseren om deze wijn binnen een jaar te drinken.

Sin Crianza
Deze wijnen zijn nog niet in contact geweest met houten vaten. 

Crianza
Deze wijnen zijn gerijpt in houten vaten. Crianza rode wijn is minimaal 2 jaar oud, waarvan het minimaal 6 maanden in een eiken vat is gerijpt. Crianza witte en rosé wijnen zijn minimaal 1 jaar oud en hebben minimaal 6 maanden gerijpt in een houten vat.

Reserva
Deze wijnen zijn minimaal 3 jaar oud en de Reserva rode wijn heeft minimaal 1 jaar in hout gerijpt. Witte en rosé Reserva wijnen zijn tenminste 2 jaar oud en hebben minimaal 6 maanden in het hout vat gerijpt.

Gran Reserva
Wijn met een lange rijping. De rode Gran Reserva is minimaal 5 jaar oud en heeft minimaal 18 maanden op hout gerijpt. De witte en rosé Gran Reserva wijnen komen zelden voor. Deze wijnen zijn minimaal 4 jaar oud, waarvan 6 maanden gerijpt in een vat.

Druivenrassen

Spanje heeft veel inheemse druivensoorten waarvan de Tempranillo, Garnacha, Airén, Albariño, Verdejo, Xarel-lo, Parellada en Macabeo waarschijnlijk het bekendst zijn. Deze worden soms gemengd met de uitheemse druivenrassen zoals de Cabernet Sauvignon en Merlot.

Airen - De meest gebruikte witte druivensoort  en deze komt voornamelijk in het zuiden van Madrid voor. De Verdejo druif is ook een bekende witte druivensoort die met name in het Ruedo gebied gemaakt worden. Het is een frisse, fruitige wijn met een zachte smaak.

Tempranille - Van de blauwe druif is de Tempranille het bekendst. Deze wordt veruit het meeste gebruikt in rode wijnen. De Tempranille druif heeft een dikke schil en het zijn vaak soepele wijnen. Afhankelijk van het rijpingsproces en de vermenging met andere wijnen zijn de aroma's van bosbessen en vanille te proeven.  Het is een fruitige wijn en naarmate het rijpingsproces langer is ontstaat er een aromatische afdronk. De Tempranille druif wordt in veelal elke wijnregio van Spanje verbouwd. De Tempranille is er ook in een witte variant genaamd de 'Tempranille Blanco'.

Garnacha- Ook deze druif wordt veel gebruikt voor Spaanse wijnen. Hier worden rosé wijnen vaak mee gemengd. De Garnacha druif kan lang rijpen waardoor het suikergehalte hoog kan zijn. Hierdoor ontstaat een sterke, zoete en fruitige wijn.

Macabeo- Voor de cava's wordt als basis vaak de Macabeo druif gebruikt. Deze witte druif wordt geteeld in gebieden die mousserende cava's mogen maken. Deze druivensoort heeft een licht fruitige aroma. 

Wijngebieden

Spanje kenmerkt zich door de hoge temperaturen en de vele subklimaten. In het noorden is het wat koeler en valt er in verhouding wat meer regen. Het binnenland kenmerkt zich door de extremen met zeer warme zomers en zeer koude winters. En het oosten wordt gekenmerkt door de Middellandse zee invloeden.

Rioja - De bekendste wijnregio met zijn vele krachtige rode wijnen. Zij mogen ook de D.O.C. ca classificatie gebruiken voor bewezen kwaliteit op lange termijn.

Ribero del Duero - In de heuvels van dit wijngebied wordt met name de bekende Tempranillo druif verbouwd. Navarro staat bekend om de vele rosé wijnen.

Catalonië- De mousserende cava wordt voornamelijk geproduceerd in Catalonië. Echter de naam Cava mag gebruikt worden als deze wijn geproduceerd wordt in Catalonië, Aragon, Castilië en León, Valencia, Extremadura, Navarra, Baskenland en de Rioja.