Spaanse champagne, de CAVA

Spaans-wijnhuis.nl stefan 06-07-2017 0 Comment(s)

Wijnen met de kwaliteitsaanduiding ”Cava” bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: Macabeo, Xarel·lo en Parellada, ofschoon er ook andere rassen gebruikt worden. Volgens de methode van de tweede gisting van minstens negen maanden op de fles (método tradicional) krijgt het zijn koolzuur. Hoewel cava weleens "Spaanse Champagne" genoemd, is dit onjuist. Wijn mag pas Champagne genoemd worden als deze uit de Champagnestreek komt.

Een van de condities voor de toetreding van Spanje tot de Europese Unie was het verwijderen van alle termen die tot verwarring met de beschermde Franse Champagne konden leiden. Een wet en een toezichthoudende commissie waken sinds november 1991 over de constante kwaliteit van de cava. Een echte cava is aan de vierpuntige ster onder op de kurk te herkennen. Daarnaast kan cava ook nog een denominació d'origen (oorsprongsbenaming) krijgen, als hij in een welomschreven streek gemaakt wordt.

Josep Raventós begon in 1872 met de productie van cava in zijn wijnmakerij Codorníu in Sant Sadurní d'Anoia. Tientallen wijnhuizen zijn tegenwoordig in deze gemeente gevestigd.